. .


....Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávaní nových krajin a fotografování.
.. .Před každou cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
.. .Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

... "Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
... ...David Livingstone

... Vítejte na mém blogu ...




Králík, tak trochu jinak

23. října 2011 v 22:56 |  Může se hodit

O králičím masu se říká, že patří mezi nejdietnější.

Bývaly doby, kdy byl u nás králík na talíři dost často. Můj strýc v Brandýse choval králíky a občas mi zavolal: "Pošli si Jirku, nebo si přijed'. Budou králíci".
Když jsem dostala prvního králíka, dal mi ho strýc i s hlavou. Nedělalo se mi moc dobře při pohledu na králičí hlavu a navíc jsem nevěděla, co s ní. Co byste také chtěli od blondýny. Smějící seHlavu jsem nějak "odpreparovala" a vařila v hrnci pro tehdejšího našeho kocoura. Seděl v kuchyni a čekal. Já se podívala do hrnce a viděla obnažené králičí dásně s hlodavými zuby a bylo mi jasné, že hlavu kocourovi nedám. Uvažila jsem mu raději kus filé.
Králíka jsem upekla posoleného, potřeného česnekem, pokmínovaného a obloženého kouskem bůčku, tak, jak to vždycky dělávala maminka.
Strýc mi potom už dával další králíky raději bez hlavy a já je upravovala vždy podle receptu své maminky.
Strýc už není a dnes je pro mě králík vzácné jídlo.

Minulý týden přišel kolega a říkal: "Jedl jsem báječně udělaného králíka. To byla lahůdka." Požádala jsem ho o recept, který druhý den přinesl.
V pátek jsem přemýšlela, tak jako většinou pokaždé, co budu o víkendu vařit. Vzpoměla jsem si na kolegův recept a bylo rozhodnuto.
Králíka vcelku jsem ale nesehnala, koupila jsem tedy králičí stehna a pustila se do vaření.
Králík se musí den před přípravou naložit a zde je recept:
2 dcl vody
1 dcl oleje
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžíce kečupu
1 lžíce hořčice
2 velké cibule na kolečka
5 - 6 stroužků utřeného česneku

Králičí stehna jsem omyla a naskládala do kastrolu a pak jsem šla udělat nálev. Cibule byly opravdu velké, tak jsem je nakrájela na půlkolečka, nebot' se tak i lépe krájí. Česnek jsem netřela, ale protlačila stroužky lisem do nálevu.
Zasypala jsem králika nakrájenou cibulí, zalila nálevem. Pak jsem kastrol překryla mikrotenovou fólií a dala ho na noc do lednice.
Ráno jsem králíka strčila do trouby a celou dobu přemýšlela, zda kolegu pochválím, nebo mu vynadám. Během pečení jsem stehna obrátila. Pak mi to nedalo a ochutnala jsem sosík, ve kterém králičí stehna byla a připadalo mi to nasládlé. Cibule asi byly hodně velké. Dodala jsem tedy ještě trochu soli.
Musím přiznat, že králík takto upravený, neměl chybu.

Kolegovi určitě nevynadám, jen pro příště dám více soli.
Jako příloha byl bramborový knedlík a dušené zelí. Prý je to výborné i se špenátem.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Malkiel Malkiel | Web | 23. října 2011 v 23:19 | Reagovat

Moc ti děkuju. Já tady žeru paštiku ze staniolu a do teď mi docela chutnala. Při pohledu na ten obrázek se však její chuť rázem změnila v chuť psího lejna. ;-)  :D Takovýhle obrázky bych zakázal dávat na blogy, protože to je genocida lídí, kteří zrovna tohle namají na stole. ;-)  :D

2 davidbachmann davidbachmann | E-mail | Web | 23. října 2011 v 23:33 | Reagovat

Jedna z mála výhod toho, že držím dietu je, že si každý týden kupujeme králíka. Mají ho v internetovém obchodě www.leseticky.cz. Malkiel má s těmi obrázky pravdu. Asi tě poženeme před trestní tribunál v Haagu.

3 lucka345 lucka345 | Web | 23. října 2011 v 23:49 | Reagovat

Tohle vypadá parádně a určitě to brzo vyzkouším. Králíků máme dost a bude jich ještě víc. ;-)

4 Malkiel Malkiel | Web | 23. října 2011 v 23:52 | Reagovat

[2]: Ale toho králíka tady musí nechat. Tam bude o vodě a suchém chlebu. :D

5 Bylinka Bylinka | Web | 24. října 2011 v 0:00 | Reagovat

Pamatuju si, že jako malá jsem králíka jedla docela často, babička je chovala a téměř žádná návštěva se bez něj neobešla... Teď už je to alespoň deset let, co jsem ho nejedla a nejsem si jistá, jestli bych to znovu zvládla... Asi proto, že doma chováme zakrslého králíčka a už se přes tohle nedokážu přenést a jíst králičí maso. Ještěže nejsem až takový milovník masa, tak mě ty fotky moc neprovokují jako předchozí komentující, ale musím uznat, že králík určitě chutnal báječně, já už si tu chuť snad ani nepamatuju :-)

6 Kerria Kerria | Web | 24. října 2011 v 0:07 | Reagovat

Vypadá to báječně. Při nejbližší příležitosti také vyzkouším.

7 davidbachmann davidbachmann | E-mail | Web | 24. října 2011 v 0:08 | Reagovat

[4]: Jo a na jedný cele s Miloševičem, Mladyčem a takovejma borcema.

8 Amelie Amelie | Web | 24. října 2011 v 0:36 | Reagovat

Vypadá to dobře, ale králíka už jsem neviděla, ani nepamatuji. :-(

9 Malkiel Malkiel | Web | 24. října 2011 v 1:08 | Reagovat

[5]: No co, člověk nesmí být příliš podléhat nostalgii. Číňani taky doma chovají psy, ale jak dosáhnou jateční váhy, tak je slupnou jako malinu. :D

10 Malkiel Malkiel | Web | 24. října 2011 v 1:10 | Reagovat

[7]: Hele, ten Miloševič už by na té cele musel dost zapáchat, protože je pět let po smrti. Tak toho Miloševiče jí odpustíme. :-D

11 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 24. října 2011 v 7:27 | Reagovat

Králíků máme dostatek, dělám je na všechny možné způsoby, ale tento neznám, tak určitě zkusím.

12 VendyW VendyW | 24. října 2011 v 8:31 | Reagovat

ááá, ty mi děláš chutě....nevím co má tolik lidí proti králíkovi, vždyť to je taková bašta :-). Když se koukám na prostřeno tak se tam vždycky když je králík všichni ofrňujou takovým způsobem, jakoby jim byla předkládána nějaká šlichta pro prasata tak bych je nakopala. Budu muset říct manželovi, až pojede nakupovat jestli ho budou mít ať vezme a vyzkouším tvůj, potažmo kolegův recept :-D

13 Jana Jana | Web | 24. října 2011 v 8:50 | Reagovat

Králíky jsem jedla od dětství,nikdy mi nevadili.Ani hlava :-) .NAposledy jsem ho měla tak tři roky zpátky,občas nás totiž podaroval bratr,poté co jsem je přestala chovat.Ale poslední dobou uvažuju,že ho taky koupím.A proč nevyzkoušet něco nového.Zelíčko už pomalu kvasí v hrnci,tak za dva za tři týdny bych to mohla prubnout.

14 Jana Jana | Web | 24. října 2011 v 8:50 | Reagovat

A jsem zase spam :-( .

15 Janinka Janinka | Web | 24. října 2011 v 10:02 | Reagovat

[1]: Naprostý souhlas, tady králík a před chvílí to byly na Vendy blogu bramboráčky, ale ta měla alespoň rozum a nepřidala k tomu fotku :D.
Ale vypadá tedy neskutečně k sežrání...

16 Jarka Jarka | Web | 24. října 2011 v 10:14 | Reagovat

Králíka, máme jednou za sto let. Ne, že by nám nechutnal, ale je to hodně drahé maso. Ten tvůj receptík si zaznamenám a při první příležitosti, vyzkouším. Vypadá moc krásně, dozlatova vypečený a přesdstavuji si i tu výbornou šťávičku na bramborovém knedlíku. Mňam! :-P  :-D

17 Hanka Hanka | Web | 24. října 2011 v 11:37 | Reagovat

Ali, recept vypadá moc dobře a hotový králík na poslední fotce přímo skvěle. :-P  :-)
Kdysi jsme mívali králíka od manželových a později od přítelových rodičů nejméně jednou za měsíc. Dělala jsem ho na různé způsoby, pečeného s bůčkem, s uzeným masem, s nádivkou, na divoko, řízky, ... Abych pravdu řekla, byli jsme králíků přejedení. :-? Tenhle recept neznám a králíci už nejsou. Výjimečně se dostanou koupit u nás v masně. Možná si nějakého zamluvím a tvůj recept vyzkouším. :-P  :-)
Zdravím tě, děkuji za komentáře na mém fotoblogu a přeji pěkný týden. :-)  Hanka

18 punerank punerank | E-mail | Web | 24. října 2011 v 13:00 | Reagovat

Bála bych se tam víc kečupu, než cibule:)
tygr pravil: signoraa má na blogu krásnou fotku králíka!
Huňatýho? já na to?
neeeeee, na pekáči!
to bylo vtipný! mnam, králík.
u nás v lahůdkách maj i celýho, ale bývá malinkej!

19 týna týna | 24. října 2011 v 15:18 | Reagovat

[5]: moje řeč sice se mi okolí vysmívá, ale už pár let tvrdím, že králík je kamarád, proto jej nejím...jedla jsem snad jednou a to omlyem, jelikož mne přesvědčili že jsou to kuřecí řízky
ale ten recept udělám zítra, jen s tím rozdílem že masobude kuřecí, kuře není kamarád :-D

20 jezura jezura | Web | 24. října 2011 v 16:43 | Reagovat

Tak králík a jak krásně vypadal - celý vyšňořený, paráda. Taky mám plnou hubu slin a to jsem před chvílí jedla. Určitě si ten recept opíši, třeba se někdy bude hodit. Je pravda, že těm kupovaným moc nevěřím, ale třeba mi někdy někde padne nějaký do oka. Nebo jak píše TÝNA by to mohlo být také dobré z kuřete. :-)

21 Iveta Iveta | Web | 24. října 2011 v 18:19 | Reagovat

Hm, tak králíka už jsem neměla ani nepamatuju. Vlastně pamatuju, to bylo synovi tak osm...? Jéje, to radši nebudu vzpomínat, jak je to dlouho. Ale vím, že to byla pochoutka. Velká!-:)
Tady v Praze jsou občas k dostání v Řeznictví - ale jsou to takové potažené kosti kůží, spíš mě to příjde jak nějaká hubená kočka.-:(
Paní, která mi občas prodala domácího králíčka, se šťastně vdala a odjela s manželem navždy do Ameriky. Šťastná to žena.-:)

22 signoraa signoraa | Web | 24. října 2011 v 18:26 | Reagovat

[1]: Teda, takhle pozdě jíst, to je přeci nezdravý. :-D  :-D  Ovšem přiznávám, že při prohlížení blogů si taky občas poslintám klávesnici - Jo Pavlovův reflex, ten se potlačit nedá. :-D

[2]: I ty, Brute ? :-D

[3]: Chutnalo to výtečně, jen to chce trochu víc soli, než je na uvedeném receptu. Nebo mám možná doma sůl, která měně solí. :-)

[5]: Jako dítě jsem králíka konzumovala hodně často, babička je chovala. Vzpomínám si však, že jsem si jednoho oblíbila a půjčovala si ho z králíkárny. Toho jsem pak jíst nemohla, to byl kamarád.
Říká se, že jídlu se nemají dávat jména. :-)

[6]: Doporučuji, jen to opravdu chce ochutnat a pak eventuelně dosolit. :-)

[8]: Bylo to dobré. Já občas králíka koupím a vždycky vzpomínám na králíky od strýce, bylo to nesrovnatelné. :-)

[11]: Určitě doporučuju, bylo to moc dobré. :-)

[12]: Spousta lidí opravdu králičí maso nejí, prý je cítit. Já z něj většinou cítím česnek a vůni masa. Já zase pro změnu nejím houby. :-D

23 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. října 2011 v 18:40 | Reagovat

Babička dělala králíka také na smetaně. Většinou předek (bez hlavy) uvařila se zeleninou a bobkovým listem a pak ,,zadělala" smetanou s trochou mouky hladké. Většinou to maso po uvaření obrala, takže bylo už bez kostí- prostě takový pajšlík. S noky nebo houskovým knedlíkem toTen bylo také dobré.
Ten nálev by opravdu šel i na kuřecí. Zkopírovala a vytiskla jsem si to, zkusím. :-)

24 signoraa signoraa | Web | 24. října 2011 v 18:45 | Reagovat

[13]: Já také měla králičí maso od dětství a vždy mi chutnalo. Ovšem s hlavou bych opravdu nevěděla, co s ní. Přímo "Nerudovská otázka". Strýc mi králíky dodával bez hlav a v obchodě se také tak prodávají. :-)

[14]: Už jsem to napravila a komentář je na světě. :-)

[15]: My jsme takový holky provokatérky. :-D

[16]: Opravdu to bylo moc dobré. Dneska je to těžké s těmi cenami. Hovězí je taky dost drahé a jíst pořád vepřové, nebo kuřata nejde. Št'avička na knedlíčku a k tomu zelí - nemělo to chybu. :-)

[17]: Já dříve králíka měla také často, dnes je to výjímečná záležitost. Vzpomínám, jak jsem jednou koupila na vánoce obrovského králíka a dělala ho na Boží hod. Dusil se přikrytý druhým pekáčem a byl stále tvrdý jako vrba. K božíhodové polévce jsme dojídali zbytky ze štědrovečerní večeře a já králíka znovu dusila na Štěpána. Stejně byl tvrdý. Můj muž tehdy pronesl něco v tom smyslu, že to byl nějaký vyskákaný  veterán. Po této zkušenosti jsme pak králíka neměli asi tři roky. :-D
P.S. Děkuji za přání a přeji také krásný týden a dobré oko při fotolovech. :-)

[18]: Kečupu je tam jen jedna lžíce, ale cibule je sladká. Chtělo to opravdu jen trochu přisolit.
Tygr je vtipálek. :-D

[19]: Kamaráda jíst opravdu nejde. O tom už jsem psala v reakci na komentář. :-)

[20]: Myslím si, že z kuřete by to šlo také, je to bílé maso, tak proč ne?
Víš, kolikrát já už tady slintala nad blogem? :-D

[21]: Přesně tak. U řezníka mají malé králíčky a když se koupí velký, dopadne to, jak už jsem popisovala v komentáři Hance. Po dvou dnech nebyl k jídlu. :-)
Už jsem si mockrát vzpoměla na strýce a jeho velkochov.
Ta "št'astná žena" ti to ale opravdu dělat neměla, takovou dálku. :-D  :-D

25 signoraa signoraa | Web | 24. října 2011 v 18:47 | Reagovat

[23]: Králík na smetaně může být také delikatesa. :-)
Růženko, pokud to zkusíš, doporučuji ochutnat sos, je-li dost slaný. Já dosolovala. :-)

26 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. října 2011 v 19:10 | Reagovat

[25]:Tak dosolovat asi nebudu, moc nesolíme a do namáčedla na řízky také dávám l lžičku soli a stačí.
Myslím, že ho už znáš ten z bílého jogurtu, vejce, sůl, koření dle chuti, 2 lžíce Solamylu(bramborové moučky) rozšlehat vidličkou a připravené řízky (já do toho máčím i květákové růžičky, pak je obalím ve strouhance a smažím- syrové)do toho naložit a do chladničky dát nejméně na 2 hodiny až den, dva. ;-)

27 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. října 2011 v 19:12 | Reagovat

[25]:Ten tvůj recept na lák jsem zkopírovala do Kavárny, tam občas také ,,vaříme" a dala odkaz sem, na obrázky, ať si také užijí. Však Týna už to četla, jak vidím. :-)  :-D

28 Lydie Lydie | 24. října 2011 v 20:32 | Reagovat

Také momentálně nemám králíka-zkusím to s kuřecím masem.
Na králičí hlavě je nejjemnější maso - to se obralo,nakrájelo a dávalo se malým dětem. Určitě to bylo BIO a bez "Éček". :-)

29 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. října 2011 v 20:48 | Reagovat

Králíčku, králíčku, krílíčku pečený,
králem jsi mezi jídly.

30 annapos annapos | E-mail | Web | 24. října 2011 v 21:49 | Reagovat

Neměla bych to komentovat, neb králíky jsem nesnášela, a strouhání jedovatých pastelek, bych jistě uplatnila, jako ve filmu, pokud bych to znala, když jsem byla malá, ale dnes to dívání na fotku pečínky, cítím i tady a takovou mňamku bych snědla bez váhání, králík nekrálík, jen kdyby šlo vrátit čas dvorků, králíkáren a maminek, babiček a strýčků. bůh jim dej věčnou slávu, to byli časy.

31 Jana Jana | Web | 24. října 2011 v 22:43 | Reagovat

[28]: Tak já to nechtěla psát přímo,že jsme se o ně doma prali :-D ,ale je to tak,na těch lícních kostech bylo nejlepší maso.Další části už nebudu rozebírat :-P

[23]: Králíka na smetaně jsem měla nejradši a mám doteď.Jenže protože už nemám zdroj tak dělám tuhle omáčku z kuřete.Ale nedávám žádnou zeleninu,jen cibuli.A nejradši ji mám s bramborem uvařeným ve slupce.

32 Janah Janah | Web | 25. října 2011 v 21:22 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ale tady nemám šanci - Švédi králíky nejedí nebo co. Ještě tak spíš divokého. :-?

33 Mi-lada Mi-lada | Web | 26. října 2011 v 7:51 | Reagovat

Vypadá to náramně. Vyzkouším to, králíků máme plnou králíkárnu.

34 Vendy Vendy | Web | 26. října 2011 v 23:55 | Reagovat

Holka, ty děláš chutě. I když králíka mám nejraději smaženýcho (aspoň stehna), tak tuhle baštu bych ráda ochutnala. 8-)

35 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 27. října 2011 v 20:25 | Reagovat

Usmívám se, určitě byl králík výborný, ale mě by jsi s ním nepohostila. Jsem jak ten chlapec ve filmu s paní Růžičkovou. Králíka ne a ne. Jako dítě jsem se jich až přejedla. Rodině jej připravím, ale neochutnám ani za  jak se u nás říká "PYTEL BURÁKŮ" ! :-)

36 pavel pavel | Web | 31. října 2011 v 12:23 | Reagovat

Já sice maso nejím, ale co se týče česneku, ten naopak často. Moje ex byla názoru že česnek brání duchovnímu úsilí a tak si ho teď, když jsem bez ní, pěkně užívám. Ale co jsem chtěl říct. Jelikož takovou vymoženost jako lis nemám,  prakticky ani kuchyň nemám, tak ho třu nožem se solí jak mne to učila maminka.
Komentář je sice trochu od věci, ale je to komentář. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama