. .


....Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávaní nových krajin a fotografování.
.. .Před každou cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
.. .Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

... "Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
... ...David Livingstone

... Vítejte na mém blogu ...




Francouzské brambory jinak

18. dubna 2012 v 10:52 |  Může se hodit

Už mockrát jsem se zamýšlela nad tím, proč se zapečeným bramborům říká francouzské.
Stejně tak bych mohla dumat nad španělským ptáčkem, srbským žebírkem, holandským řízkem či ruským vejcem. A ještě mě napadly americké brambory.
Vrátím se však k francouzským bramborům. Existují různé varianty, jak je připravovat a já se s Vámi podělím o jednu z nich.

Pikantní francouzské brambory

1 - 1,5 kg brambor (dle velikosti pekáčku)
30 dkg uzeného
8 vajec
4 zelené papriky
1 cibule
30 dkg sýra
2 dcl rajčatové št'ávy
sůl, pepř
trochu másla na vymazání pekáčku

Množství, které je zde uvedené, je do menšího pekáčku, nebo remosky.

Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme, stejně tak uvaříme 4 vajíčka a oloupeme je.
Do pekáčku, který je vymazaný máslem, klademe na plátky nakrájené brambory. Vrstvu mírně osolíme a pokryjeme jí nakrájeným uzeným, či jen uzeninou.
Na uzené přidáme další vrstvu brambor a opět jí posolíme. Na brambory položíme na plátky nakrájená vajíčka, lehce posolíme a posypeme pepřem.
Opět položíme vrstvu brambor a posolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájených paprik, posolíme a opepříme. Výborné je, když jsou papriky v létě trochu pálivé, v tomto případě můžeme vynechat pepř.
Můžeme přidat i nakrájenou cibuli. Není však nutná, lze jí vynechat.
Opět položíme vrstvu brambor. Posypeme částí nastrouhaného sýra.
Zalijeme 4 vajíčky, která jsou rozmíchána v rajské št'ávě. Tuto lze nahradit zředěným kečupem, ale št'áva je lepší. Zde ilustrační foto, které jsem stáhla z internetu.
Zálivku dle chuti přisolíme a opepříme.
Navrch nasypeme zbylý sýr a dáme zapéci do trouby.
Zapékáme při teplotě 170°C asi jednu hodinu.

Ted' už jen mohu popřát dobrou chut'.Usmívající se
Jako doplněk se hodí kyselá okurka, či jakýkoliv zeleninový salát.


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 18. dubna 2012 v 12:07 | Reagovat

Tak to jsou zapečené brambory opravdu jinak. Dělala jsem je minulý pátek, ale bez vařeného vajíčka a papriky a vajíčkovou zálivku ředím mlékem. Tato tvá varianta vypadá moc zajímavě a já ji co nejdříve vyzkouším, už teď se těším. :-P  :-)

2 m. m. | Web | 18. dubna 2012 v 12:14 | Reagovat

Ohoou, tak teď jsem dostala hroznou chuť :)

3 metztli metztli | Web | 18. dubna 2012 v 12:21 | Reagovat

bože, já mám ale hlad!!!! :)

4 jezinka jezinka | Web | 18. dubna 2012 v 12:51 | Reagovat

No- to je receptík.Děláme je často- máme je rádi-vždy s nějakou obměnou.Ale s vajíčky jsem ještě nezkoušela.\Jo musím zkusit. :-)

5 helena-b helena-b | Web | 18. dubna 2012 v 13:55 | Reagovat

Mám ráda francouzské brambory. Takovou kombinaci neznám, ale může být velmi chutná. :-)

6 Janinka Janinka | Web | 18. dubna 2012 v 14:13 | Reagovat

Díky za výborný tip! Vařím denně a protože mi poslední dobou příjde, že jsem totálně vyvařená (dochází mi inspirace) a že se neustále pohybujeme mezi rajskou, svíčkovou a segedínem :-D. Určitě vyzkouším :-).

7 helena helena | Web | 18. dubna 2012 v 14:50 | Reagovat

Alenko,dala bych tu první část sýra už na druhou vrstvu brambor,atˇse mi to tam pěkně rozteče při pečení.
Musím vyzkoušet.

[6]: Segedín jsem už neměla ani nepamatuji.

8 Mniška Mniška | E-mail | Web | 18. dubna 2012 v 15:05 | Reagovat

Hmm, to vypadá přímo skvěle! To je skvělý recept, nejen proto, že chuťově to musí být vynikající, ale líbí se mi Tvá kuchařka, která může posloužit i takovým kuchařským expertům jako já :D A vypadá to i poměrně jednoduše a jaký z toho musí být úžasný oběd!

9 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 18. dubna 2012 v 16:41 | Reagovat

Vypadá to moc jedle, francouzské brambory taky dělávám, ale tyhle musí chutnat úplně jinak, musím to vyzkoušet.

10 Berry Berry | Web | 18. dubna 2012 v 16:47 | Reagovat

Já nevěděla, že se tomu říká francouzské brambory, u nás doma prostě zapékané. Nebo se smetanovou zálivkou. Ještě že mě nehoní chutě - měla jsem to totiž na oběd dneska asi před hodinou :-D. Ta vrstva cibule a vajíček je ale zajímavý tip ;-).

11 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 18. dubna 2012 v 18:54 | Reagovat

Vypadá to velmi pěkně a také vábně. Já dělám francouzské brambory s pórkem. :-)

12 Ivet Ivet | Web | 18. dubna 2012 v 19:05 | Reagovat

To je "pekáček" jak jsi ho nazvala? Já myslela, že to je velepekáč, ale to asi je jen dojem, že je to focené z blizoučka?-:) Já dělám zapečené brambory ze syrových brambor a vše promíchám, nedávám to vajíčko a hlavně nepepřím. Ale ty tvé vypadají báááječně, taky je někdy zkusím, díky za tip! :-)

13 Hanka Hanka | Web | 18. dubna 2012 v 20:42 | Reagovat

Ali, to je bezvadný recept. :-) Francouzské brambory občas dělám, ale jen takové úplně obyčejné. Tvůj recept určitě vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny. Skvěle jsi nafotila a popsala postup. :-)

14 pavel pavel | Web | 18. dubna 2012 v 20:47 | Reagovat

Já je dělám velmi často pro svoji lásku, protože je to její nejoblíbenější jídlo, ale prokládám brambory zeleninou a vajíčko šlehám v mléce. :-)

15 Iva Iva | E-mail | Web | 18. dubna 2012 v 21:45 | Reagovat

Jiný a zajímavý recept na francouzské brambory. Určitě ho vyzkouším. :-D  ;-)

16 signoraa signoraa | Web | 18. dubna 2012 v 21:56 | Reagovat

[1]: Jsou jinak. Dělám i ty klasické s vajíčkovo-mlékovou zálivkou, ale tyto vítězí. :-)

[2]: Vyzkoušej a uvidíš. :-)

[3]: Doufám, že hlad je již zahnán. :-)

[4]: Až vyzkoušíš, napiš, jak chutnaly. :-)

[5]: Jsou jiné, pikantnější. Moje sestra je miluje, takže kdykoli přijíždí na návštěvu, musím je pro ní udělat. :-)

[6]: Tu vyvařenost, nebo absenci inspirace znám dobře. Také mívám pocit, že střídám stále dokola jen několik jídel. Když býval syn ještě doma, byl spokojen, když se střídal řízek s gulášem.:-D Až vyzkoušíš, doufám, že budou chutnat.

[7]: On ten sýr nahoře udělá takovou báječnou kůrčičku. Dovnitř jsem ho ještě nezkusila dát, ale co není, může být. Doufám, že budou chutnat. :-)

[8]: Je to poměrně jednoduché, akorát je to tak trochu "patlačka", když se skládají jednotlivé vrstvy. Ale výsledek stojí za to. :-)

[9]: Je to opravdu jedlé a určitě je zkus. :-)

[10]: U nás se tomu vždy říkalo francouzské brambory, i když jsou opravdu jen zapečené. To je náhoda s tvým dnešním obědem. :-D

[11]: Pórek je výborný, v bramborech jsem ho ale ještě nevyzkoušela. :-)

[12]: Ivet, to není pekáček. Já sice napsala rozpis "do pekáčku", ale francouzské brambory dělám ve velkém pekáči. Na fotkách je opravdu velký pekáč. V podstatě jsou to dvě dávky výše napsaného receptu. :-D Dobře jsi mě odhalila. :-D

[13]: Hani, vyzkoušej je a pak když tak napiš, jak chutnaly. :-)

[14]: Já je někdy také dělám se zálivkou z vajíčka a mléka, bez paprik. Dokonce jsem je zkusila dělat i ze syrových brambor. Tenhle recept ale vítězí. :-D

17 signoraa signoraa | Web | 18. dubna 2012 v 21:56 | Reagovat

[15]: Jsou opravdu jiné, pikantnější. Až vyzkoušíš, tak napiš, jak chutnaly. :-)

18 Jezurka Jezurka | Web | 18. dubna 2012 v 22:04 | Reagovat

A další mňamka, kterou určitě vyzkouším! Už tak to vypadá báječně! Jednoduchá varianta je taková, kterou dělám dost často. Brambory také uvařím, projedu je kolečkem na kostičky, přidám uzeninu, hrubo nastrouhaný sýr - dost, to všechno promíchám, trošku osolím a opepřím a zaliji vejci, zředěnými s mlékem.

19 VendyW VendyW | 19. dubna 2012 v 8:09 | Reagovat

Taky dělám z brambor syrových, ale jinak cibulka, paprika, kyselá okurka a vajíčko. A to masejčko....zálivka s tou šťávou je zajímavá, taky ji někdy vyzkouším.... :-)

20 signoraa signoraa | Web | 19. dubna 2012 v 8:25 | Reagovat

[18]: Vyzkoušej a uvidíš. Francouzské brambory se dají dělat na mnoho způsobů, tyhle jsou trochu jiné. :-)

[19]: Ze syrových je to také docela dobré. Vyzkoušela jsem několik variant, ale tyto u nás vyhrávají. A už hodně dlouho, pamatuju, jak jsem je dělala sestře, když čekala první dítě, kterému už bude 37 let. Od té doby je sestra ode mně "vyžaduje", kdykoliv přijede. :-D

21 pavel pavel | Web | 19. dubna 2012 v 9:11 | Reagovat

[16]: Ze syrových brambor jsem je taky zkoušel dělat, ale pak jsem přišel na to, že jsou nejlepší z nedovařených, neboli napůl uvařených.

22 annapos annapos | E-mail | Web | 19. dubna 2012 v 13:56 | Reagovat

Se sýrem mě to nikdy nenapadlo, nechápu proč, určitě je to mňamka a ta rajčatová šťáva, je asi také prima změna. Klasické francouzské brambory, to nás učili ve škole, říkalo se tomu praktika, jeden týden vaření, druhý dílny a to mě říká jak je hezké když čtu, že muži vaří, to naše generace moc vžité nemá, i když můj, kdyby chtěl, tak by také uměl.

23 Vendy Vendy | Web | 19. dubna 2012 v 15:04 | Reagovat

Výtečný popis a krásná fotodokumentace.
Francouzské brambory asi opravdu dělají každý po svém (jako vánoční bramborový salát). Já třeba nedávám vařená vajíčka. A brambory přelívám rozkvedlanými vajíčky se strouhaným sýrem, až tak v půlce pečení... 8-)
Tvůj postup taky vyzkouším. Dobrý tip! ;-)  :-)

24 Janka Janka | Web | 19. dubna 2012 v 19:29 | Reagovat

Vypadají skvěle a lákavě. Také je často vařím, ale ještě mě nenapadlo k nim přidat papriku. To je pro mě novinka, kterou musím vyzkoušet. Jo a tu rajskou šťávu, také nedávám, ale příště už dám.
Zdraví Janka :-)

25 Amelie Amelie | Web | 19. dubna 2012 v 19:49 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ale asi zůstanu u klasiky. Nějak mě v tom nelákají ty papriky a rajčatová šťáva. :-P

26 Fredy Kruger Fredy Kruger | 20. dubna 2012 v 0:33 | Reagovat

" Francouzské jísti brambory ?
Tomu jsem vzdálen na hony ! !
Bych jedl je ?  pěkní jste trotli ! "

... muž míchá v hnusněm kontli,
jak kdyby prováděl vendetu !

Kotel pln neidifikovatelných předmětů !
.... " Co na tom, když věcí tam více ? "

" My postrádáme  strýce !
... kde naposled viděn byl ? ... hospoda " !

" Zřejmě jej postihla nehoda " !

... však v kotli prst starého Prokouka !

... " Nic nevím ! "  muž strážníkům zatloukal !

27 Otavinka Otavinka | Web | 20. dubna 2012 v 6:17 | Reagovat

Milá Ali, díky za báječnou inspiraci, kterou udělám manžílkovi k obědu a já si to zakóduji do hlavičky, aby se mi o této mňamce aspoň zdálo. Joj, až se mi sliny sbíhají. Pěkný den! :-)

28 Lucie Lucie | Web | 20. dubna 2012 v 11:25 | Reagovat

Tak takovouhle variantu francouzských brambor neznám, my je děláme obyčejně jen brambory, uzené, vajíčko, sůl, pepř... někdy i sýr navrch :-) Moc je nemusím, ale teď mám takový hlad, že bych si je dala hned :-D :-)

29 vintage gowns dresses vintage gowns dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:21 | Reagovat

you have brought up a very great details, appreciate it for the post.
http://www.isdress.org

30 replica iwc replica iwc | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 4:53 | Reagovat

I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.
http://www.begwatches.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama